Iváncsai Helytörténeti Gyűjtemény
Kezdőlap - Iváncsai Helytörténeti Gyűjtemény

A HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYRŐL

Községünkben 1972-ben kapott működési engedélyt a Helytörténeti Gyűjtemény, mely a kistérség egyetlen közgyűjteménye. Ezerszámra láthatók itt a régészeti leletek, régi térképek, fényképek, községi, termelőszövetkezeti és magánjellegű iratok, fotók, de meghatározóan néprajzi tárgyak: a földművelés, állattenyésztés és az ipar emlékei. Önkormányzati tulajdonú és fenntartású az intézmény, mégis a gyűjteményt létrehozó Fürész Gyula 1991-ben erősíteni kívánta a civil támogatottságot azzal, hogy létrehozta a Helytörténeti Gyűjtemény alapítványát. Ennek célja, hogy a gazdag anyagot a múlandóságtól a lehető legjobban megóvjuk, hogy azt az érdeklődők számára bemutathassuk, s utódainknak örökül hagyjuk. Nagy örömünkre elkészült egy kültéri bemutatóhely, melynek sikeréhez a Leader-pályázat, az Önkormányzat és az alapítvány is hozzájárulhat.

A gyűjtemény gazdag néprajzi és levéltári anyagát folyamatosan bővítettük. Bútorok, a konyha eszközei, textilek, a gazdálkodók szerszámai – valamint a régi közösségi irattár egy része, családi és magánokiratok a XX. sz. első évtizedeiből kerültek a község polgárainak ajándékaként hozzánk.

A gyűjtemény iránti érdeklődés sokrétű. Jönnek felnőttek, jönnek iskolai osztályok. Rendszeresen érkeznek csoportok Mosonmagyaróvárról, Budapestről és Érdről. Főiskolások, egyetemisták kutatnak az eredeti iratanyagból, fényképekből dolgozatukhoz. Megkeresnek a II. világháborúból vissza nem ért katonák hozzátartozói további kutatás vagy a hadiárva segély ügyében. A tárgy gyűjtés mellett a szellemi néprajz megőrzése is feladatunk. Videofelvételen őrizzük meg egy-egy korszak emlékét. Az első felvétel Kárász Feri bácsival készült, aki az első világháborús élményeit beszélte el olyan ízesen, hogy a hetedikesek történelem órán élvezettel hallgatták. A legutóbbi felvétel Kéri Sándor református lelkésszel készült, aki a háború után Iváncsán működött.

Elő a kapcsolatunk a dunaújvárosi Intercisa Múzeummal. Ezt részben a község külterületén folyó régészeti feltárások magyarázzák, valójában a jól képzett szakemberek segítőkészsége egyfajta garancia, hogy színvonalas munkát végezzünk.

Kontakt: Bircsák Lajosné
Cím: 2454 Iváncsa, Fő u. 115/b
Telefonszám: 25/255-054
Adószám: 18486252-1-07